• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 177 dní
  • (4253 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 177 dní (4253 hodin)

I sport může být rizikem pro vznik poruch příjmu potravy

Anabell


Ačkoliv se o tom příliš nemluví, výskyt poruch příjmu potravy u sportovců bohužel není ničím neobvyklým. Sportovci se ve stravování často omezují. Zvláště, pokud je na ně kladen tlak ze strany trenéra. Mezi členy týmu může panovat rivalita, což pro sportovce znamená další stres. Mnoho sportovců drží drastické diety, i přesto, že je jejich energetická potřeba daleko vyšší, než u běžné populace.

Sociální pracovnice Mgr. Marie Novotná z Kontaktního centra Anabell Praha uvádí, že se v poradně Anabell, které pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým, nejčastěji setkává s klienty s poruchou příjmu potravy u sportů jako je atletika, balet, aerobik, tanec nebo gymnastika. Dle jejího názoru opravdu záleží hlavně na trenérovi klubu nebo družstva, kam sportovec dochází. Někteří sportovci začnou hubnout na popud trenéra kvůli tomu, aby s ním trenér nerozvázal spolupráci.

„Setkáváme se v poradně ale také s tím, že trenér je první osobou, která si úbytku váhy u klienta všimne, nebo dokonce za trenérem sám klient přijde a svěří se mu, že ho obtíže s jídlem nebo výčitky po jídle provázejí a trápí,“ říká Marie Novotná.

Ve sportech, jako gymnastika nebo balet, je kladen důraz na estetickou stránku výkonu, v jiných se musí sportovci „vejít“ do určité hmotnostní kategorie. To představuje tlak, který sportovce nutí řešit váhu a stravování.

Anabell


„Mezi našimi klienty se profesionální sportovci leckdy vyskytují. Často v jejich týmu chybí nutriční terapeut, který by s nimi jídelníček probíral. Klient si často na popud nebo poznámku trenéra, aby svou váhu upravil, sestaví jídelníček sám. Ve většině případů jde však o nesprávnou redukci, která jej později ohrozí, a začne se projevovat na jeho zdravotním stavu,“ upozorňuje Marie Novotná.

Někteří sportovci během sportovní sezóny drží různé drastické diety. Mnozí z nich se dokáží po skončení sezóny vrátit zpátky ke zdravému stravování. Tento styl stravování však znamená riziko pro zdraví člověka. „Ze zkušenosti z poradny Anabell v tomto střídání drastické diety a „zdravého stravování“ riziko vidím. Klienti si nejčastěji stěžují na únavu, bolesti hlavy, kloubů, závratě, vypadávání vlasů, třepení nehtů a zažívací obtíže,“ potvrzuje sociální pracovnice.

Důležití jsou sportovní lékaři a sportovní psychologové. Ti by měli být součástí každého sportovního týmu. Nejdůležitější roli však dle sociální pracovnice Marie Novotné hraje trenér.

„Vše je opravdu o přístupu trenéra. Pokud bude trenér sportovce do redukce jídelníčku nutit, a říkat jim, že by měli zhubnout, aby byli ve sportu lepší, riziko vzniku poruch příjmu potravy je mnohem vyšší,“ uzavírá problematiku rizik poruch příjmu potravy při sportu Marie Novotná.

Pokud potřebujete v souvislosti s poruchami příjmu potravy podporu, můžete se obrátit na Centrum Anabell: www.anabell.cz.

Autorka: Bc. Ivana Havelková, Centrum Anabell, z. ú., září 2018

 

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení