• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 176 dní
  • (4239 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 176 dní (4239 hodin)

Saunia - Jak správně kombinovat saunu a sport

Jedním z partnerů IX. ročníku ČSOB Vokolo priglu je i saunový svět SAUNIA. Již dnes najdete jejich pobočky v Brně, Praze, Ostravě a Liberci. Pokud znáte jen finskou saunu, tak v SAUNII vám pořádně rozšíří obzor. Na jejich provozovnách najdete mimo Finské sauny i varianty parní, tropické či solné. Díky SAUNII si dnes představíme saunování jako doplněk sportovní přípravy.

Saunia

Saunování jako součást sportovní přípravy

Saunování. Většina z nás má tuto oblíbenou aktivitu spojenou s odpočinkem a společenským zážitkem. Existuje ale skupina lidí, kteří saunování berou jako součást své sportovní přípravy. Ano. Dnes bude řeč o sportovcích. Sauna má pozitivní vliv jak na sportovce zaměřující se na vytrvalostní sporty, tak na silové sportovce. Saunování pomáhá v regeneraci, a dokonce při hojení zranění.

Saunování má opravdu bohatou historii. Většina lidí má saunu spojenou se severským Finskem. Saunování bylo už dříve populární v zemích východní Evropy a Asie. Chození do sauny bylo oblíbenou aktivitou pro profesionální sportovce, kteří ji berou jako součást své sportovní přípravy. Ale nejen oni. Saunování je oblíbeným doplňkem sportovních aktivit pro většinu sportovních nadšenců. To je důvodem toho, proč saunu najdeme ve většině sportovních center a posiloven.

Vliv saunování na sportovní výkon

Proč tomu tak je? Saunování opravdu funguje a má pro sportovce pozitivní účinky. Jeden z důkazu nalezneme ve studii Akademie sportu v katarském Dauhá. Předmětem této studie byl experiment, na základě kterého odborníci sledovali účinky saunování na výkon vrcholových sportovců. Z fotbalového týmu byli náhodně vybráni hráči, kteří během doby mezi zápasy zamířili do sauny. U těchto hráčů byla posléze prokázána lepší regenerace a sportovní výkon v následujícím zápasu.

Saunia

Sauna před nebo po tréninku?

Většina lidí má saunování spojené s potréninkovým odpočinkem. Je ale otázkou, zda je to správná volba pro každého. Je vhodnější chodit do sauny před či po tréninku? Nebo dokonce nezávisle na tréninku? Ze všeho nejdříve je nutné, aby si každý jedinec uvědomil, co od saunování očekává. Pokud je naším cílem regenerace, tak bychom si měli nechat určitý čas mezi sportovní aktivitou a saunováním. Chodit do sauny nezávisle na cvičení. Jestliže je ale naším cílem zlepšení vytrvalosti, tak je vhodné využít saunu po sportu. Lidem zaměřujícím se na silový trénink, kteří chodí do sauny za účelem regenerace, se naopak doporučuje saunování před tréninkem. „Když se zotavujete ze cvičení, tak by se váš srdeční pulz měl vrátit zpět do normálu. Saunování delší než 5 minut ale udržuje výši vaší srdeční frekvence. Ve skutečnosti jde o formu pasivního cvičení, která oddálí zahájení procesu regenerace,“ říká fyzioterapeut Patrick Walsh. Mnohem lepší volbou je proto saunování před tréninkem, kdy pomyslný „warm-up“ můžete zahájit právě v sauně.

Sauna a vytrvalostní sport

Velmi pozitivní účinky saunování po tréninku pociťují lidé zaměřující se na vytrvalostní sporty, a to včetně sportovců profesionálních. Pod pojmem vytrvalostní sport si můžeme představit například běhání nebo jízdu na kole. Sauna následující po cvičení naši vytrvalost výrazně posiluje. Vytrvalost se ale hodí každému z nás a nemusíme být zrovna sportovcem připravujícím se na olympijské hry. Vytrvalost má blahodárný vliv na naše celkové zdraví. Ale zpět k běžcům. Představme si procesy, které se v našich tělech odehrávají během běhání. Spolu s fyzickou zátěží se zvyšuje naše tělesná teplota. Saunování tak lze považovat za formu aklimatizace na teplo. To má za následek zvýšení objemu krevní plazmy v těle, zvýšení průtoku krve do srdce i svalů a zvýšení svalové hmoty díky vyšší úrovni proteinů, respektive růstového hormonu.

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení