• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 175 dní
  • (4201 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 175 dní (4201 hodin)

Se stravou během závodu neexperimentujte


Závodní strava začíná už ten den snídaní na bázi komplexních sacharidů. Těsně před závodem (5-10 minut) je možné dát si ještě nápoj s obsahem sacharidů 30-50 g, nebo kus banánu, trochu sušeného ovoce. Jste-li zvyklí, můžete energii saturovat i doplňkem stravy určeným ke konzumaci 30 až 60 minut před výkonem (presport).

Při (rychlém) závodě do hodiny není nezbytné stravu během něj více řešit. Pokud se vám podaří se na občerstvovačce napít vody či iontového nápoje – zejména je-li vedro, bude to s výhodou. Dvě deci stačí. A jak víme, dehydratace snižuje výkonnost, mohlo by se vám udělat i špatně. Klidně u občerstvovačky zpomalte, udělejte pár kroků, ať se ve spěchu nezakuckáte.

Gely, tabletami či ovocem se má smysl zabývat zejména překročí-li závod jednu hodinu. Pro většinu účastníků ČSOB Vokolo priglu je tato podmínka splněna :) Podstatné také je, zda subjektivně vnímáte závod jako „dlouhý a náročný“.

„Tehdy můžeme v průběhu podávat sacharidy, které nám ušetří zásoby glykogenu ve svalech a játrech a oddálí únavu. Z hlediska stravitelnosti je lepší přijímat sacharidy v menších dávkách a s vyšší frekvencí. Ke vstřebávání glukózy nám pomůže ještě sodík v hypotonickém nápoji,“ říká Růžena Manišová, nutriční terapeutka Centra Anabell.

Většinou vše bývá na občerstvovačkách, případně si do kapsičky strčte energetický gel, hroznový cukr nebo tyčinku – cokoliv osvědčeného. Na ČSOB Vokolo priglu můžete počítat se 2 občerstovačkami na trati na 5. a 10. kilometru, kde najdete vodu, ionťák od ENERVITu a také ovoce. Na poslední občerstovací stanici, která bude umístěna za cílem u vchodu do areálu pak mimo výše uvedené najdete i teplý čaj a koláčky.

„Pokud je fyzická aktivita delší než 90 minut je vhodné zařadit k nápoji s obsahem sacharidů i nějakou sacharidovou tyčinku či gel. Jejich výhodou je dobrá manipulace a lehká stravitelnost, protože obsahují jen minimální množství tuku, bílkovin a vlákniny,“ dodává.

Každopádně pokud se rozhodnete pro jakýkoliv gel či doplněk stravy, nejprve si jej vyzkoušejte pozřít v tréninku. Před lety mi nabízeli ke konci půlmaratonu na občerstvovačce kolu, netroufla bych si po těch bublinkách sáhnout.

Zvažte i pořízení (dražších) doplňků s kofeinem, které slibují závodní nakopnutí. Pravda je taková, že aby zapůsobily, musel by si člověk alespoň týden před závodem dopřát kofeinový detox a zároveň dávka látky by musel být závratnější. Ovšem i placebo může mít svůj efekt. Pokud budete sahat po gelu, vhodnější je koncentrát doplněný i o malé množství tekutiny.

Energetické koule

Recept: domácí energetické koule

  • 125 g kešu ořechů
  • velká hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 100 g datlí
  • 3 lžičky medu
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžičky skořice

 

Kešu a semínka rozmixujte v sekáčku na drť, trvá to zhruba 30 vteřin. Přidejte ostatní suroviny a mixujte do husté lepivé hmoty. Z ní tvořte koule, které pak necháte chvíli ztuhnout v mrazáku. Poté uchovávejte v ledničce.

Článek připravila Eva Podroužek Fryšarová (blog ZaBěhu.cz) ve spolupráci s Centrem Anabell, jenž je ČSOB Vokolo priglu podporována.


Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým ČSOB Vokolo priglu

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení