• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 174 dní
  • (4192 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 174 dní (4192 hodin)

Vokolo priglu pomohl také malému Matějovi, který je šest let v kómatu

 

Největší běžecké klání na jižní Moravě, tradiční závod Vokolo priglu, přilákalo v sobotu 8. října více než dva tisíce sportovců nejen do běžeckých treter, ale mnohé z nich také do sedel jízdních kol. K Brněnské přehradě totiž dorazila Nadace ČEZ se svou charitativní akcí Pomáhej pohybem, která díky dvěma speciálním kolům a zejména ochotným sportovcům pomohla více než sto tisíci korunami postiženým dětem z brněnské speciální školy i desetiletému Matějovi v kómatu.

Mírně zvlněná 14kilometrová trať závodu okolo Brněnské přehrady přilákala i letos více než dva tisíce aktivních jednotlivců a týmů všech věkových skupin a fyzických schopností včetně několika známých tváří v čele s českou olympioničkou Evou Vrabcovou Nývltovou. Většina z nich ušetřila dost sil, aby společně s přítomnými diváky a návštěvníky pomohli dobré věci prostřednictvím charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem.


Jarmila Kratochvílová na Ornažovém kole ČEZ

 

„Dvě speciální kola, která jsme do Brna přivezli, umožňují převést sportovní výkon na  finanční prostředky pro vybrané neziskové projekty. Každý zájemce o pomoc dobré věci měl možnost šlapat vždy jednu minutu a podpořit buď speciální školu ELPIS pro děti s postižením, nebo rodinu desetiletého Matěje, který je letos už šestým rokem v kómatu,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola ELPIS

poskytuje výchovu a vzdělávání, rehabilitaci a poradenství dětem s mentální retardací, kombinovanými vadami a poruchami autistického spektra ve věku od tří let do ukončení povinné školní docházky na dvou brněnských pracovištích. Na Kopernikově ulici své služby poskytuje internátním dětem, na ulici Fr. Skaunicové dětem s denní docházkou, které mohou navštěvovat také školní družinu. Kromě standardního vzdělávacího zázemí se soustředí i na alternativní metody práce s dětmi například v podobě bazální stimulace a terapií, jakými jsou například arteterapie, muzikoterapie nebo ergoterapie.

„Snažíme se, aby si naši pedagogové osvojovali stále nové poznatky v rámci vzdělávacích projektů, které pak společně zapracováváme do školního vzdělávacího programu. Děti jsou také pod dohledem psychologa, logopeda i externí rehabilitační pracovnice, jež zajišťuje pravidelnou péči všem tělesně postiženým dětem. Výtěžek z akce Pomáhej pohybem ve výši 50 462 korun využijeme právě v této oblasti na nákup nového motomedu – terapeutického přístroje procvičujícího horní i dolní končetiny, který dětem umožní účinný trénink jejich svalové síly s podporou v přístroji zabudovaného motoru,“ uvedla ředitelka školy PaedDr. Věra Havlíčková.

Nadace ČEZ Pomáhej pohybem

Občanské sdružení PRO MATĚJE Brno

pomáhá konkrétním rodinám s dětmi s těžkým poškozením zdraví a dalším těžce zdravotně postiženým osobám. Výtěžek z charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem v hodnotě 50 559 korun podpoří dnes desetiletého Matěje, kterému společně s jeho celou rodinou převrátila život naruby operace krčních mandlí v roce 2010.

„Již šestým rokem bojujeme společně s rodiči o zisk finančních prostředků na zajištění životně důležité péče pro malého Matěje, který je po zdánlivě banální operaci krčních mandlí v roce 2010 stále ve vigilním komatu. Každodenní život rodiny a péče, jíž kromě Matějovy maminky zajišťují odborné ošetřovatelky, jsou pro všechny nesmírně náročné jak z psychického, tak i z finančního hlediska. Vysportované peníze se pomohou postarat o její částečnou úhradu a nutný zdravotnický materiál v cestě za nadějí pro život malého Matěje,“ řekl předseda sdružení Václav Toman.

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení