• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 197 dní
  • (4734 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 197 dní (4734 hodin)

Anabell - hlad během sportování

Logo Anabell

Jestliže už několik hodin před cvičením nic nejíte, abyste měli co nejlepší výsledky, je to chyba. Vynechávat jídlo před sportovní aktivitou je nezdravé pro naše tělo. Sport si přeci každý z nás chce užít. Odpolední sportování s prázdným žaludkem či dokonce ranní sport na lačno vám navíc může přinést zdravotní komplikace.

Mnoho z nás cvičí proto, aby si udrželo štíhlou linii. Jestliže už několik hodin před cvičením nic nejíte, abyste měli co nejlepší výsledky, je to chyba. Nedostatek živin způsobí úbytek svalové hmoty, a náš metabolismus se nenastartuje, jak by měl. Vynechání jídla může dokonce způsobit hypoglykemické stavy.

Správně bychom se měli stravovat nejen v den, kdy cvičíme, ale také ve dnech odpočinku, protože zdravou stravu potřebujeme k nabrání nové síly a k regeneraci. V den tréninku bychom svou stravu měli upravit dle námi zvolené aktivity. Silový trénink vyžaduje jiný přísun živin, než kardio trénink. „Během tréninkového dne je důležité přijmout odpovídající množství energie a živin pro daný fyzický výkon před ním a případně během něj, stejně tak jsou určitá specifika pro stravování po výkonu. Můžeme tak hodně ovlivnit výkon i zdraví. Konkrétní doporučení však záleží na řadě faktorů, jako například jestli se jedná o silový nebo vytrvalostní trénink, na době a intenzitě výkonu a na individuálních parametrech sportovce. Jinak se ale v zásadě od běžné stravy zase tolik neliší, v obojím případě hraje roli kvalita i kvantita,“ říká nutriční terapeutka Centra Anabell Ráchel Salvetová.

 

Centrum Anabell


Dvě hodiny před jídlem bychom neměli jíst žádná špatně stravitelná a vydatná jídla. Nutriční terapeutka však upozorňuje, že i zde záleží například na individuální toleranci, dále na možnosti a předchozím příjmu energie, ale i na charakteru a délce zátěže. „Důležitá je strava až 24 hodin před sportovní aktivitou, proto obzvlášť u ranního sportu nesmíme podcenit příjem před spaním. V takovém případě je vhodné zařadit malou 2. večeři, kterou může být např. mléčný výrobek doplněný o komplexní sacharidy.“

Pro poskytnutí energie pro kvalitní výkon a oddálení svalové únavy je důležitý příjem sacharidů. Jídlo před sportem by tedy mělo obsahovat především komplexní sacharidy doplněné i o nějaké ty jednoduché, malé množství bílkovin a minimální množství tuků. „Vhodnými potravinami tak jsou obiloviny (dle individuální tolerance celozrnné či necelozrnné), těstoviny, rýže, pečivo s džemem, ovesné vločky (kaše nebo müsli tyčinka), banán, 100 % džus či fresh,“ vyjmenovává různorodé potraviny, vhodné pro doplnění energie před sportem Ráchel Salvetová.

 

Centrum Anabell

 

Může se stát, že nás přepadne hlad během závodu. Pokud trénink trvá déle než hodinu, je vhodné zařadit dobře stravitelnou sacharidovou svačinu. Ta zajistí udržení fyzického výkonu a zároveň chrání svalovou hmotu. Jako svačinu můžeme zvolit sacharidové tyčinky, sušené ovoce, a stejně dobře poslouží energetické gely či nápoje. Co se týče nápojů, během sportovní aktivity jsou vhodné nápoje s elektrolyty a již zmíněnými sacharidy.

Ideální jsou již připravené iontové nápoje, které jsou dnes na trhu hojně k dostání. Důležitý je u nich obsah sodíku a draslíku, koncentrace sacharidů by měla být 3 až 6 %, vitaminy obsahovat nemusí,“ doplňuje Ráchel Salvetová.

Především je třeba upozornit, že na prvním místě je vždy naše tělo, kterému bychom měli naslouchat. Některým sportovcům stačí jíst dvě hodiny před sportovní aktivitou, pro jiné to je velmi dlouhá doba, a mohou se cítit brzy unavení. Po cvičení pak nastává nepříjemný pocit hladu, a někteří lidé mohou mít dokonce sklony k přejídání. Svému tělu dávají také zabrat ti sportovci, kteří nejedí před sportovní aktivitou ani po ní, a snaží se tak zredukovat co největší množství tuků. Tělo těchto sportovců začne brzy stagnovat, a metabolismus zpomalovat.

 

Článek zpracovalo Centrum Anabell, poskytující odbornou pomoc lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým.

Bližší informace: www.anabell.cz


Děkujeme, že běháte s námi.

Váš tým ČSOB Vokolo priglu


 

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení