• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 176 dní
  • (4244 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 176 dní (4244 hodin)

Anabell - Poruchy příjmu potravy a extrémní sportování

Logo Anabell

Pro špičkový výkon podstupují vrcholoví sportovci nejen tvrdý trénink, ale podřizují mu také své stravování. Někteří profesionální sportovci musí často dodržovat nejrůznější diety, aby dosáhli výkonu a tělesné hmotnosti, která je po nich požadována. Na sportovce jsou kladeny extrémní nároky ze strany trenérů, fanoušků nebo jejich rodiny. Někteří z nich bývají perfekcionisté, a vysoké požadavky na sebe kladou také sami.  Poruchy příjmu potravy proto nejsou ani u vrcholových sportovců výjimkou.

Dnes již bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová přiznala své problémy se stravováním, které ji trápily během její sportovní kariéry. Ona sama se uchýlila k nezdravému způsobu stravování z touhy zavděčit se trenérovi, ale také z touhy po vítězství. „Mylně jsem si myslela, že jediná cesta k lepším výsledkům je jedině přes snížení závodní váhy, a ještě mylněji jsem si myslela, že jediná cesta, jak toho dosáhnout, je jíst co nejméně, nebo dělat ty věci, které jsem dělala,“ říká Gabriela Koukalová.

 

Centrum Anabell

Dle jejího názoru se poruchy příjmu potravy vyskytují především u vytrvalostních sportů. „Nejčastěji mi chodí e-maily s žádostí o radu či pomoc od triatlonistek, atletek, běžkařek, cyklistů, maratonců a podobně. Ale výjimkou nejsou ani ohlasy například od judistů nebo jiných silových sportů, kde se soutěží ve váhových kategoriích,“ doplňuje Gabriela.

Tlak na výsledky a velká očekávání okolí bývají tím, co spouští problémy sportovců. Lze být dnes vůbec v profesionálním světě sportovců úspěšný, aniž by sportovci drželi přísné diety nebo dokonce hladověli? Dle Gabriely Koukalové ano. Prozrazuje jasnou a stručnou radu. Udržet si zdravý selský rozum. „Důležité je komunikovat s odborníky, zajímat se o své zdraví a aktivně se o něj starat. Nebrat tělo jen jako pracovní nástroj na výsledky, ale myslet i na budoucnost a zdraví jako celek,“ dodává mistryně světa, olympijská vítězka a celková vítězka Světového poháru Gabriela Koukalová.

„Nezpochybňuji, že například ve většině vytrvalostních sportů je důležitá nízká váha, ale zpochybňuji, že jediná cesta k takové váze vede přes diety a hladovění. Touto cestou jsem se vydala já, a dnes vím, že to byla obrovská chyba. Mrzí mě, že jsem na to nepřišla dříve. Dodnes si pamatuji ten šok, když jsem zjistila, že jsem paradoxně začala shazovat na váze ve chvíli, kdy jsem začala jíst více, pravidelněji a vyváženěji. Vše se najednou úplně otočilo,“ vzpomíná Gabriela.

Zejména mezi fitness nadšenci se objevuje takzvaný CHEAT DAY, pauza od zdravého jídelníčku. Většina kulturistů se na tuto pauzu těší po celou dobu své diety. Čas od času hodí za hlavu zásady zdravé výživy, a dopřejí si pořádnou kalorickou nálož. Slovo cheat znamená v překladu podvádět. Tento výraz Gabriela Koukalová vnímá negativně. „Začala bych tím, že bych ho přestala tak nazývat. Že si dám něco sladkého nebo smaženého přeci neznamená, že podvádím. Naopak. Dělám si radost, dopřávám tělu, nebo spíše mysli, potěšení, které je třeba jako odměna za dlouhodobou disciplínu.“

 

Centrum Anabell

 

Někteří sportovci si během dne, kdy si dopřávají, co chtějí, psychicky velmi odpočinou, odreagují se, a doplní síly na další fázi diety. Jiní sportovci však mohou trpět výčitkami svědomí, a to je špatně. Neomezená konzumace nezdravého jídla často končí pocitem selhání. Přejídání může způsobit také zvracení nebo jiné trávicí a také psychické obtíže.

Gabriela Koukalová na závěr dodává důležitou myšlenku: „Základem by měl být fakt, že zdravé a vyvážené stravování je prostě naprosto přirozené, a neměli bychom se do toho nutit. Spíše si k němu postupně najít cestu. Je to jen o rozhodnutí.“

 

Článek zpracovalo Centrum Anabell, poskytující odbornou pomoc lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým.

Bližší informace: www.anabell.cz


Děkujeme, že běháte s námi.

Váš tým ČSOB Vokolo priglu


 

 

 

 

 

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení