• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 175 dní
  • (4221 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 175 dní (4221 hodin)

Nový partner závodu - Zoo Brno

Naším novým partnerem závodu je Zoo Brno, která byla slavnostně otevřena 30. srpna 1953. Za téměř 67 let odchovala mnoho mláďat a i letos se pořádně urodilo...

Autor: Eduard Stuchlík

Vlk artický a surikaty

V brněnské zoo jsou dlouhodobě nejoblíbenější dva živočišné druhy – surikaty a vlci arktičtí. A jejich milovníci si teď opravdu přijdou na své. U obou jsou totiž k vidění letošní mláďata.

Na úvod si hned přiznejme, že malých prcků není zrovna málo. „U jedné z nor jsme několikrát pozorovali šest malých šedých vlčat. Jestli je toto číslo konečné, zatím nemůžeme s úplnou jistotou potvrdit. Uvidíme během veterinární prohlídky, při které zjistíme také jejich pohlaví,“ uvedl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

Otcem je alfasamec celé smečky Luděk, který na Mniší horu dorazil v roce 2015 z Dánska. Matkou všech je zkušená samice Velká. Ta se narodila přímo v Brně a je potomkem předchozího alfasamce Attily.

Pokud máte rádi neposedné a vždy pozorné surikaty, určitě byste neměli minout jejich výběh u hlavní komunikace. Dovádí v něm hned dva vrhy letošních mláďat. Celkem je to pět malých šelmiček – trojčata přišla na svět v půlce února, dvojčata se přidala na začátku května.

Klokan bažinný

Rozhodně se vyplatí mrknout i do průchozí expozice klokanů. V půlce května poprvé vyskočil z vaku matky malý klokan bažinný, který už se nyní běžně pohybuje po celé expozici. Stejně jako mládě klokana žlutonohého. Vidět tyto klokany v expozici je neobyčejný a jedinečný zážitek, žádná jiná zoologická zahrada v České republice klokany žlutonohé nechová. Je totiž velmi složité dostat povolení pro chov. Jsou to malí australští vačnatci z čeledi klokanovitých. Patří mezi skupinu skalních klokanů a jsou typičtí svou pestrou kresbou, která jim dala jméno. Šedohnědému tělu s černobílou kresbou kolem očí a světlým břichem dodává na výjimečnosti žluté až žlutohnědé zbarvení nohou a ocasu, který je hnědě proužkovaný.


Děkujeme ZOO Brno za podporu a Vám, že běháte s námi.

Váš tým ČSOB Vokolo priglu

 

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení