• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 175 dní
  • (4202 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 175 dní (4202 hodin)

Rozhodnutí o podobě ČSOB Vokolo priglu 2020

Změny při letošním ročníku ČSOB Vokolo priglu

V článku „ČSOB Vokolo priglu 2020 – aktuální situace a varianty úspor“ jsme přinesli detailní popis, jak se nás přímo a intenzivně dotýká nouzový stav a krizová opatření přijatá Vládou ČR. Zájemci mohli vyplnit krátký dotazník a podílet se tak na podobě letošního XI. ročníku Běhu kolem Brněnské přehrady. Níže v rozhovoru Vám přinášíme naše závěry a pohnutky k učiněným změnám.

Petře, co Vás nejvíce ovlivňovalo při rozhodování o podobě letošního běhu kolem „Brněnského móře“?

Nejvíce nás trápí ekonomická situace, kdy někteří naši partneři zrušili dohodnutou spolupráci a někteří ji výrazně omezili.  Bohužel někteří partneři nejsou v současné době schopni ani odhadnout, zda nám domluvenou podporu budou moci poskytnout. Sami bojují někdy až o holé přežití, starají se o své zaměstnance a řeší odbyt svých služeb. Nejasná je situace i ohledně podpory samosprávných orgánů ve formě dotací ...

Pak také sledujeme, jak se běžci stávají „rukojmími“ odložených závodů. Mají zaplacené startovné na běžecké či jiné sportovní závody, jejíž termíny se z jara přesouvají na podzim. Nás se třeba týká běh Lednice v seriálu „Běhej lesy“. A dále je zde bohužel také reálná hrozba, že se v našem termínu poběží největší běh u nás – Pražský maraton...

Jaká je tedy Vaše ekonomická situace?

My jsme zapsaný spolek, tedy nezisková organizace, která není provozována za účelem zisku. Ale k tomu, aby plnila svoji hlavní činnost – organizování závodů. Když „dosáhneme“ nějaký zisk, daníme ho a musíme ho do tří let proinvestovat. Tedy jinými slovy my nemáme žádné finanční rezervy. Zjednodušeně řečeno, každý rok nafukujeme nový „běžecký hrad“. Sháníme finance a ty v daném roce utratíme za realizaci závodu.

Bohužel loni jsme byli v mírné ztrátě. Přesun zázemí závodu na Kozí Horku se ukázal daleko nákladnější, než jsme čekali. Také na nás nepříznivě ovlivňuje i náš druhý běžecký projekt – Brněnský letní běžecký pohár „TRIEXPERT CUP“. Aktuálně jsme redukovali jeho počet běhů na 12 a start poháru posunuli o dva měsíce. TEC také každý rok finančně z rozpočtu Vokolo priglu podporujeme, protože je to seriál 20 závodů a obtížně se na něj shánějí partneři.

Suma sumárum, aktuálně nám chybí v předběžném rozpočtu 1/4 plánovaných příjmů. Ale já si nechci stěžovat…. Umírají lidé, je „válka“. Ruší se nejstarší běžecký maraton na světě v Bostonu, ruší se legendární Wimbledon, odkládají se Olympijské hra v Tokiu…  Takový je prostě stav, přijímáme to. A snažíme se dělat kroky, abychom fungovali a naše závody mohli pořádat.

Řešili jste i ekonomickou pomoc od státu?

To byly první naše úvahy. Bohužel žádná z půjček Covid I, Covid II se na nás nevztahuje, protože nejsme podnikající subjekt s ekonomickou činností. Obrátili jsme se i na Český atletický svaz, zda by nám jako úspěšnému běhu mimo dráhu a třetí nejlepší akci vyhlášené ČAS v loňském roce nějak nepomohl. Bohužel sami jsou spolkem a ze své podstaty, kdy žijí především z dotací a účelově vázaných příjmů, nám pomoci nemohou.

Osobně se mi velmi líbí přístup Dánska, které odškodňuje i organizátory sportovních a kulturních akcí. Zakládá finanční fondy pro cestovní kanceláře a garanční úvěry pro letecké společnosti…. Zajímavý je v této věci i vysvětlující názor Tomáše Janků, ředitele Českého atletického svazu, kterému tímto děkuji, že si v této vypjaté době udělal na nás čas.

„V Dánsku mají zákon, který se běhů mimo dráhu týká, a každý běžec platí poměrně velkou částku jako licenci pro atletický svaz a z těchto financí se, mimo jiné, poté tvoří dál. U nás to zákon nekoriguje, kdokoli si může udělat běh a případně na něj čerpat z veřejných financí, bez ohledu na kvalitu či bezpečnost. Je to pro mne téma do budoucna, upřednostnit nástroji kvalitu před kvantitou.“

Tak uvidíme, jaké obzory a možnost nám tato krize poskytne …

ČSOB Vokolo priglu 2018

Zvažovali jste, že letošní ČSOB Vokolo priglu se vůbec neuskuteční?

Ano, chvilku jsme o tom přemýšleli. Ale převažují výrazně negativa. Přesunutí by ovlivnilo práci několika lidí v našem organizačním týmu. A dva z nich na pracovní poměr bychom nebyli schopni zaměstnávat. Sekundárně by hrozila i potencionální ztráta partnerů a závodníků v budoucnu. Také máme dvě půjčky od soukromých osob na úhrady loňské ztráty a ty bychom rádi letos vyrovnali.

A také jsme prostě chtěli bojovat a závod pro běžce udělat. Vokolo priglu přináší emoce, radost, motivaci … A to je myslím v dnešní době opravdu potřeba. Navíc pevně za námi stojí generální partner ČSOB se svým projektem ČSOB NA ZDRAVÍ, který nám dokonce část plnění operativně poslal již zálohově. To mi dává naději a čas přijmout rozhodnutí, které by nám mohli pomoci…

Tak jak to bude letos vypadat?

Předně musím říci, že se všechny zúčastněné strany - závodníci, partneři i organizátoři  - by se měli uskromnit, slevit ze svých požadavků a připravit na to, že to letos bude úplně jiné. Minimalistické, návrat ke kořenům. Když každý trochu ustoupíme ze svých požadavků, komfortu, vzájemně se podpoříme, tak to zvládneme.

My jsme dovnitř spolku zredukovali náklady na minimum (snížení mezd, snížení brigádníků apod.) Zbytné služby navenek jsme seškrtali (VIP catering při závodě, ubytování pro partnery, mikiny pro dobrovolníky, video). Nezbytné náklady na organizaci se snažíme redukovat, hledat nové dodavatele či domlouvat výhodnější cenu u těch stálých (propagace, velkokapacitní stany, zábrany, časomíra, doprava, ozvučení, price money apod.).

Bohužel jsme museli i radikálně sáhnout do startovního balíčku. Naši "svatou trojici" – pamětní medaile, účastnické tričko, teplé jídlo po závodě – musíme letos redukovat. Je to plnění, které v České republice v rámci startovního balíčku poskytujeme jen my… Chceme, aby se běžec cítil jako v bavlnce. Ale je to opravdu obrovská finanční zátěž, kterou si nyní nemůžeme dovolit.

Medaile TRIEXPERT Vokolo priglu 2015

Jaké je tedy letos startovné a co je obsahem startovního balíčku?

Startovné v první vlně do konce května je 699,-Kč a přehled základního startovního balíčku je přehledně zde. Doufám, že příjemnou novinkou je možnost vrácení startovného formou odpočtu od nákupu u našeho hlavního partnera v TRIEXPERTU. Je to aktuální věc, která by měla být win-win pro všechny – závodníky, partnera i organizátora. Prostě závodník si výhodně nakoupí, podpoří útratou v nelehké době našeho partnera, tedy až bude mít otevřeno:). TRIEXPERT zase podporuje nás. A kruh se uzavře 10.10.2020 na startu Vokolo priglu!

Co bude letos oproti zvyklostem chybět?

Udělali jsme si již zmiňovaný rychlo dotazník a běžci jsou ve velké míře ochotni vypustit teplé jídlo po závodě (podpoří nákupem jídla stánkové prodejce nebo restaurace v okolí), účastnické tričko (to budu moci zakoupit při on-line registraci a tím nás podpořit) i pamětní medaile. Některým dokonce stačí namalovat čáru start/cíl, úschovna a wc :). Děkujeme za názory, bylo Vás téměř dvěstovky hlasujících.

Tedy letos nebude součástí startovního balíčku - účastnické tričko, teplé jídlo po závodě a pravděpodobně ani meadile v podobě, na kterou jste zvyklí. Budeme šetřit také na price money pro vítěze (loni pro 5 nejlepších žen a mužů celkem 42.000,-Kč; letos jen nejlepší muž a žena každý 3.000,-Kč). A ušetříme prosím i náklady na personifikované foto po závodě.

Ohledně pamětních medailí je velká diskuze. Většina dotazovaných by je chtěla, třeba i za drobný příplatek. My bychom je také rádi zachovali jako památku a odměnu za zdolání 14,1 km. Ale určitě je nechceme dávat selektivně jen tomu, kdo si připlatí. Že by v cíli dostal medaili jen někdo…. Chtěli bychom, aby každý něco po doběhu dostal.

Plán je takový, že pokud to bude ekonomicky trošku možné, medaile v nějaké podobě závodníkům v cíli rozdávat budeme. Pokud se to nepodaří, každý dostane PŘEKVAPENÍ – lokální upomínkový předmět. Už máme i případnou alternativu k medailím vymyšlenou.

Jak Vás mohou běžci podpořit?

Primárně samozřejmě koupí startovného. Kdy vlastně oproti minulým letům platí sice startovné ve stejné výši, ale s menším obsahem. Ušetřené náklady nám moc pomohou. Dále pak koupí účastnického trička MIZUNO v hodnotě 499,-Kč či darem jakékoli částky.

Běhám a pomáhám Vokolo priglu

Každý dárce, který nás podpoří alespoň 300,-Kč, od nás dostane pěknou samolepku s aktuální tématikou. Když bude někdo štědrý a podpoří nás 1.000,-Kč a více, bude ve slosování o doživotní startovné na náš závod… Pokud se nám podaří vybrat cílová částka 350.000,-Kč, skočím radostí v říjnu po závodě v růžových plavkách a koupací čepici do vod Brněnského móře!

A co nového máte pro běžce, Petře, nachystáno vy?

Po deseti letech jsme investovali a překlopili naše oficiální webové stránky na responzivní design, aby byl web komfortní pro užívání na telefonech a tabletech.

A máme skvělou motivační akciMIZUNO panna a panic Vokolo priglu 2020“ pro běžce, kteří poběží náš závod jako úplně první ve svém životě. Vybavíme je sportovním vybavením MIZUNO od hlavy až k patě, uděláme s nimi správný výběr běžecké obuvi na diagnostice v TRIEXPERTU a osobně je budeme na náš závod připravovat.

Po loňské výborné zkušenosti jsme v zimě rozšířili náš organizační tým o Lucku Šlechtickou, která bude takovou „výkonnou“ (rozuměj: bude makat, jak šroubek) ředitelkou a bude nám pomáhat vše perfektně zorganizovat.

A co říci závěrem?

Předně přeji všem pevné zdraví a silné rodinné vazby. Ať se Vám dobře daří. Běžíme v tom s vámi :).

Chtěl bych velmi poděkovat všem našim partnerům, kteří nás podporují a drží nad „hladinou Brněnské přehrady“.

A chtěl bych poprosit běžce, pokud sami můžou, aby nás podpořili koupí startovného, koupí funkčního účastnického trička MIZUNO či darem. Společně to zvládneme.

Těším se na Vás a děkuji, že běháte s námi.

Petr Božek, ředitel závodu

Ps. registraci na závod spustíme dnes 8.4.2020 v odpoledních hodinách. Množte se a hlaste se :)

Pss. A tochu humoru na závěr ... Aprílové opatření pro ČSOB Vokolo priglu 2020 zde


TRIEXPERT Vokolo priglu 2014

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení