• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 175 dní
  • (4206 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 175 dní (4206 hodin)

Rozhovor s Janem Lepierem – Spoluzakladatel závodu

Rozhovor s Janem Lepierem

Jak jsi se ty, chlap jak hora, který se od mládí věnoval veslování, dostal k běhání? Vzpomínáš si na svůj první běžecký závod?

Běhání bylo vždy součástí naší suché přípravy pro veslování. Vždy mě to bavilo, hlavně když jsem se umisťoval na předních místech v různých běžeckých testech. Potom jsem si dal trochu delší pauzu a jednou jsem se rozhodl jít běhat. Po cca 2 km jsem to otočil a došel domů, nešlo to… Ale nevzdal jsem to a šel znovu. Potom jednou mě kamarádi (Petr Božek, Marcel Trnka) vyhecovali k závodu, který se běžel v Kanicích u Brna. A ono to kupodivu šlo velmi dobře. Utekl jsem jim a od té doby stále běhám…

Co tě dnes na běhání baví? A kde nejraději polykáš tréninkové kilometry?

Hlavně volnost, nevázanost na nikoho… časově méně náročné a efektivní. Nejraději na stezce z přehrady až do města a zpět. Zde totiž potkám pár lidí a to mě baví…

Kolik toho ročně naběháš? Máš nějaký oblíbený specifický běžecký trénink?

Nějaká ta tisícovka to bude, ale úplně přesně to nesčítám… dělám i jiné sporty. Běhám, když mě to baví a když to potřebuji. Podle ročního období a závodů volím délky tratí a různé intenzity. Nejoblíbenější trénink mám, že vyrazím a uběhnu cca 30 km v různém tempu dle pocitu, zkrátka jak se mě chce…

V mládí jsi byl ve veslařských reprezentačních výběrech, dnes se úspěšně věnuješ střednímu a dlouhému triatlonu. Co je dle tebe těžší … Ujet 2km na dvojce nebo pokořit distanci pro železné muže?

Obojí bolí stejně, u triatlonu trvá bolest déle i po závodě… po 2 km tolik ne. Ale jsou to jiné disciplíny…

Co tě i ve 40 letech žene tvrdě trénovat, každé ráno vstávat a znovu a znovu vybíhat, usedat na kolo nebo se nořit do bazénu?

Baví mě pořád závodit, věnovat se sportu… Když nebudu trénovat, nemůžu závodit, alespoň já ne.  A hlavně v triatlonu jsem našel další smysl mého sportování. S rodinou jsem to spojil i v cestování a to nás baví a ještě více spojuje.

Kolik hodin týdne trénuješ a jak to jde skloubit s profesním a rodinným životem?

Někdy si říkám, že to nejde a chci to trénování ukončit, ale potom mě to zase přejde a pokračuji. Jde to těžko, ale svůj čas pracovní, tréninkový i s rodinou si řídím sám…  A to je asi ten důvod, proč to jde.

Jsi úspěšným podnikatelem, který vede stavební firmu MILT a zároveň stojí i v čele běžeckých speciálek TRIEXPERT. Jaké jsou specifika vedení takto odlišných firem?

To nevím, já to dělám podle citu….

Stál jsi u zrodu Běhu kolem Brněnské přehrady, který osm let nesl titulární název TRIEXPERT Vokolo priglu. Jak tě napadlo udělat v Brně takto velký závod?

Nenapadlo to tak úplně mě, ale mého kamaráda Petra Božka (ředitel závodu)… V rámci otevření pobočky Triexpert v Brně jsem se toho chytl a tlačil to k cíli uspořádání tohoto závodu.

Jaké bylo a je spojení TRIEXPERTU s Vokolo priglu? Jaké je Tvoje role v organizačním týmu?

Triexpert je dnes hlavní partner a já se stále snažím pro tento závod shánět peníze.

Jak se daří TRIEXPERTU jako nejstarší běžecké speciálce v ČR? A jak se změnil běžecký trh za deset let, co stojíš ve vedené této firmy?

V tomto oboru to vnímám, že je to nahoru a dolů… Rychle jsme vyrostli, bohužel udělali i pár neuvážených kroků, ale nyní vše směřuje správným směrem…

V roce 2010 moc lidí nevěřilo, že dokážete udělat v Brně kvalitní masový běžecký závod. Nad Tvými smělými odhady 600 běžců na startu kroutili všichni odborníci hlavami. Jak je možné, že jste dokázali při prvním ročníku pobláznit celé Brno a přivést na start přes 900 běžců a běžkyň z celé České republiky?

Měl jsem kolem sebe tým kamarádů, se kterými jsme to celé organizovali… Tehdy jsem byl motor, který bylo těžké zastavit. Když si něco vezmu do hlavy, tak jdu potom s buldočí pílí k vytýčenému cíli… Nikdo nevěřil a my to dokázali, dodnes je tento pocit ve mně…

V čem tkví kouzlo Vokolo priglu? Jak se Ti každý rok daří sehnat milionové částky na realizaci závodu?

Hlavně v místě tohoto závodu a v lidech co to organizují… Na shánění peněz již dnes nejsem úplně sám a proto se to daří.

A prozraď nám, jak jsi dokázal na první ročník pro běžce „vykouzlit“do tomboly jako první cenu RENAULT CLIO ?

To už přesně nevím, ale určitě mě v tomto někdo pomohl… Když nechcete nereálné věci a víte, co přesně chcete, tak to dokážete… A v tom tkví úspěch a rozdíl mezi lidmi.

Tví kamarádi o Tobě říkají, že si buldok a že pořád přidáváš plyn a řadíš pátou kosmickou rychlost. A to jak v podnikání, tak ve vlastním sportování. Nemáš dnes po deseti letech pocit, že Vokolo priglu nemá dále, kam růst?

Vždy je kam růst, jen záleží, jestli chceme a jestli je správný čas pro růst… A uvidíte v budoucnu, že někam VP vyroste. Nechme se překvapit, já to již mám v hlavě.

A na závěr mi dovol osobní otázky. Co pro Tebe Vokolo priglu znamená? Co Ti dal a co ti naopak vzal?

Nemohu říci, že by mě něco vzal… Respektive určitě ano, ale asi jsem to chtěl, jinak bych to nedělal. Dal mě skvělý tým kamarádů, se kterými jsme dokázali udělat něco pro lidi… a ti všichni to dělají pro ty lidi a já to dnes dělám pro ty kamarády …

Děkuji za rozhovor.

Petr Božek


- osobní rekordy: Maraton: 2.54, Ironman 70.3 4.08, Ironman 9.47

- sportovní vzor: Jan Frodeno

- životní sen: Vstát a nikam nemuset ;-)

- oblíbená písnička: Major Lazer – light it up

- oblíbený film: Než si pro nás přijde

- oblíbené moudro: Podnikám se svým životem

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení