• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 176 dní
  • (4238 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 176 dní (4238 hodin)

Anabell a ČSOB Vokolo priglu 2018


Partnerství Anabell a VokoloPriglu bylo zahájeno v loňském roce 2018 a korunováno bylo neuvěřitelnými 47 580,00 korunami. Právě tato částka byla výtěžkem z peněz zapojených běžců, kteří se rozhodli hodnotu své stravenky nebo trička s logem závodu věnovat ve prospěch služeb pro lidi s poruchami příjmu potravy a jejich blízké.

Co znamená "porucha příjmu potravy"?

Pod poruchami příjmu potravy si můžeme představit celé spektrum poruch, spojených s nedostatečným a neplnohodnotným stravováním v kombinaci s poruchou sebevnímání. Jedná se o vážné až fatální psychiatrické onemocnění s mnoha následky pro život nemocného i jeho okolí.

Mentální anorexie se nejčastěji dotýká dívek v období dospívání (13–18 let), mentální bulimie má nástup pozdější, cca až kolem 17 až 19. roku života. V 90 % případů jsou nemocnými právě ženy a mladé dívky, mužům a chlapcům se ale poruchy příjmu potravy rozhodně nevyhýbají. Abychom si dokázali představit, co člověk s poruchou příjmu potravy za den sní, poskytla nám nutriční terapeutka tento poměrně typický záznam: „Snídaně – nic, svačina – nic, oběd – 1 suchý ovocný knedlík, svačina – nic, CVIČENÍ: lekce Bodyformingu, večeře – libové kuřecí prsíčko (3 nudličky), 3 kolečka z brambory, miska syrové zeleniny, tekutiny za den – 3,5 litru vody + neslazeného čaje.“


Anorexie/bulimie... myšlenky


Nutriční poradenství

Nutriční poradenství je jednou z nejvýznamnějších terapeutických podpor, vedle psychoterapie, které pomáhá ve znovunalezení sebejistoty, akceptování sebe sama a znovunastolení zdravého a dostatečně energeticky vyváženého stravování.

Finanční prostředky, které jsme v loňském roce od VokoloPriglu získali, využíváme právě na nutriční poradenství pro naše klienty. To poskytujeme buď jako samostatnou službu, pokud si ji takto klient žádá anebo v kombinaci v tzv. multidisciplinárním sezením s klientem. To představuje společnou práci sociální pracovnice, psycholožky/psychoterapeutky a nutriční terapeutky.

Jedna z klientek nám například v reakci na naši podporu napsala (jméno a věk klientky jsme s ohledem na její soukromí změnili): „Jmenuji se Yvetta a je mi 38 let. Již 15 let se potýkám s bulimií a záchvatovitým přejídáním. Centrum Anabell jsem poprvé navštívila před rokem. Od té doby jsem v neustálém kontaktu s terapeutkou a peer konzultantkou. Výsledkem mojí spolupráce s vaším centrem je skutečnost, že jsem již 3 měsíce nezvracela a ani jednou jsem se nepřejedla.“

Koncept multidisciplinární spolupráce

Z takových ohlasů máme v Anabell velkou radost a děkujeme VokoloPriglu za to, že můžeme i nadále poskytovat naše služby bezplatně a zažívat s klienty jejich úspěchy. Jsme přesvědčení, že právě koncept multidisciplinární spolupráce přináší v péči o klienty s poruchou příjmu potravy řadu pozitiv – především omezuje bariéry při vyhledávání odborné pomoci, přináší snazší zapojení klienta do komplexní péče a vyšší míru důvěry, dále dostupnost, komplexnost a kontinuitu v komunikaci s odborníky a spolupráci „šitou“ na míru. Multidisciplinárním pojetím usilujeme také o nedublování péče odborníků, větší časovou efektivitu a větší šanci na úspěch, přičemž klient nemusí svůj životní příběh vykládat každému opakovaně. Věříme, že takto podpořená větší motivovanost klienta i jeho rodiny bude mít za pozitivní vliv také zabránění/omezení rizika hospitalizace a rizika trvalé invalidity.

Díky VokoloPriglu, že jste s námi!

Centrum Anabell

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení