• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 197 dní
  • (4729 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 197 dní (4729 hodin)

Anabell - Vhodný jídelníček ve sportu - poměr cukrů, tuků a bílkovin

Logo Anabell

Sport je velmi náročná činnost a proto je třeba, aby jídelníček každého sportovce obsahoval vyvážený poměr potřebných živin. Pro všechny sportovce však samozřejmě neplatí stejné složení jídelníčku. Výdej energie u rekreačního sportovce se liší od výdeje vrcholového sportovce. Strava vrcholového sportovce tedy bude hodnotnější jak energeticky, tak kvantitativně.

„Individuální potřeby organismu jsou tak různé, že nelze napsat ideální trojpoměr základních živin. Také velmi záleží na typu a intenzitě sportu, který provozujeme. Proto bych zde zdůraznila individuální přístup ke klientovi, ať muži či ženě, a obloukem se vyhnula univerzálním jídelníčkům,“ upozorňuje nutriční terapeutka Centra Anabell Mgr. Tereza Stehnová.

Centrum Anabell


Základním stavebním prvkem pomyslné výživové pyramidy jsou sacharidy, které by měly tvořit 55-75 % denního příjmu pro zdravou a přiměřeně aktivní populaci. Sacharidy je třeba tělu dodávat při snídani, před tréninkem, ale pozor, také po něm! Ovoce, pečivo, cereálie, rýže, brambory nebo třeba luštěniny. To jsou potraviny, které sacharidy obsahují. Mnoho sportovců ze svého jídelníčků vyřazuje tuk. Tělo z něj však přijímá potřebnou energii a je proto velmi důležitý. Měl by činit 30-35 % každodenního jídelníčku. Bílkoviny pak tvoří asi 12-15 % z celkového denního příjmu. Bílkoviny, které jsou důležité především pro silový a vytrvalostní výkon, obsahují maso, mléko, sýr, vejce, tvaroh, sója, luštěniny, ořechy, obiloviny nebo semínka.

Mezi procenty je vidět velký rozptyl hodnot, ten je ovšem nutný, protože musíme pracovat s tím, jaký je náš aktuální stav (zdravotní, fyzický i psychický), zda se sportováním teprve začínáme, chceme ze zdravotních důvodů zredukovat hmotnost, chceme být výkonnější, nebo nám jde o nárůst svaloviny. Je také důležité uvědomit si, proč jsme začali uvažovat o změně stravy až nyní, zda pociťujeme někde bolest, nebo vnímáme na svém těle nepříjemné změny.

„Stravu není nutné si přesně vážit. Pokud nejde o vrcholového sportovce, kde by platila úplně jiná pravidla, měl by být sport především koníček, nikoliv posedlost sportovní výživou,“ vysvětluje Tereza Stehnová.

Vyváženého jídelníčku tak dosáhnete pestrou stravou. Stravou, která se snaží v každém jídle obsáhnout všechny tři základní živiny. Přehnaný příjem bílkovin či sacharidů je pro sportovce cvičící 3 až 4x do týdne jednu hodinu zbytečný. Obdobně lze uvažovat o nejrůznějších vitaminových doplňcích a bílkovinných preparátech, které můžeme čerpat přirozenou cestou v pestré stravě.

 

Centrum Anabell

 

„Dnes se sportovní výživa točí především okolo bílkovinných či nízkosacharidových diet, které mohou být z dlouhodobého hlediska pro tělo velkou zátěží. Před každou aktivitou bych doporučila nehladovět, ale naopak zařadit lehce stravitelnou svačinu. Sportování na lačno snižuje výkonnost a my si přece chceme danou aktivitu užít,“ říká Tereza Stehnová.

Lze se však v dnešní hektické době skutečně stravovat tak, aby tělu nic nechybělo? Podle nutriční terapeutky Terezy Stehnové rozhodně ano. „Mám tu zkušenost, že když člověk opravdu chce, tak si i v této dnešní časově náročné době najde čas si uvařit dopředu, nebo si v práci vymezí čas na obědovou pauzu. Někdy nás k tomu však dovedou až zdravotní komplikace. To je prostor pro to se zastavit a zamyslet, zda bychom mohli v našem životě něco změnit, přenastavit. Době se hodně přizpůsobují i supermarkety, kde se viditelně rozšířil sortiment hotových chlazených jídel, dále kavárny a bufety. Výběr je tedy poměrně velký. Větší problém vidím v informacích, které se šíří po internetu. Nedivím se, že se v nich lidem špatně orientuje a následně je snazší zvolit jednostrannou dietu, která jasně stanovuje, co ano a co ne. Kouzlo je v prostém sousloví „všeho s mírou“.“

A jaká je realita? Dodržují sportovci zdravé stravování? Dle Terezy Stehnové jsou sportovci, kteří dodržují vyvážený jídelníček a jsou si vědomi benefitů, které taková strava obnáší.

„Chce to zlatý střed. Pokud opravdu nejde o vrcholového sportovce, je nejvhodnější držet se zdravého rozumu a naslouchat svému tělu. Výdej si logicky říká o příjem. Aktivní sportovci na sebe v dnešní době kladou pomalu stejné nároky jako ti vrcholoví, a to je špatně,“ dodává na závěr zajímavou myšlenku Tereza Stehnová.

 

Článek zpracovalo Centrum Anabell, poskytující odbornou pomoc lidem s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým.

Bližší informace: www.anabell.cz


Děkujeme, že běháte s námi.

Váš tým ČSOB Vokolo priglu


 

 

 

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení