• TERMÍN ZÁVODU
  • 12.10.2024
  • DO STARTU ZBÝVÁ
  • 197 dní
  • (4741 hodin)
  • TERMÍN ZÁVODU 12.10.2024
  • ZBÝVÁ 197 dní (4741 hodin)

Rozhovor s Jiřím Homoláčem – Kolem přehrady znám každý kámen

Jiří Homoláč

Jirko, vzpomínáš si, jak si se poprvé dozvěděl o TRIEXPERT Vokolo priglu? A pamatuješ si na Tvoji účast na prvním ročníku?

To už je tak dávno, že si to přesně nepamatuji. Možná v obchodě v Triexpertu v Brně, když jsem tam byl navštívit původní duo Toma Ondráčka a Karla Zadáka. Už je to hodně dávno. Na první účast si pamatuji velmi dobře. Běželo se v obráceném směru než následující roky, bylo pod mrakem, ale ideální běžecké počasí.

S Lukášem Kourkem jste se několikrát na trati potkali jako soupeři. Jakou máte spolu vzájemnou bilanci na Vokolo priglu?

Myslím, že jsme se potkali 3x a mám s Lukášem negativní bilanci 1:2. Dvakrát byl rychlejší v závěru o 8 a 1 vteřinu, ale když jsem vyhrál, tak jsem mu dal 1:26. Tak snad se to tím trošku dorovnává. :-D

Jsi brněnský patriot, nevynechal jsi ani jeden ročník našeho závodu. Co tě nutí pořád se na ČSOB Vokolo priglu vracet?

Jednou jsem vynechal. V roce 2014 jsem byl pouze divák, protože jsem měl po maratonu zánět šlach v kotníku. To mě trošku mrzí, ale aspoň jsem mohl pořádně zafandit ostatním běžcům. Vokolo priglu, to je srdcovka. Bydlím nedaleko v Chudčicích a hodně mých běhů se odehrává v okolí přehrady. Mám to tam rád a znám tam každý kámen a vím, jak si rozvrhnout síly, aby to dobře dopadlo. :-) Závod má taky úžasnou atmosféru a vždy vyjde i krásné počasí.

Jak probíhá Tvoje příprava na kvalifikační boje o Olympiádu v Tokiu? Jak reálně vidíš svoje šance zúčastnit se královské disciplíny - maratonu?

První pokus budu mít již 29.9. na maratonu v Berlíně (rozhovor probíhal v týdnu před závodem, pozn. aut.). Uvidíme, jak tento pokus dopadne, pak budeme moudřejší. Nicméně na OH je možnost se kvalifikovat několika způsoby. Věřím, že aspoň jeden z nich dopadne.

Jak a kde se v současné době připravuješ?

Přípravu jsem zahájil koncem června v italském Livignu, kde jsem strávil 3 týdny. Pak běžel na MČR v Brně 5000m, kde jsem si otestoval rychlost a dopadlo to dobře. 2. místo a můj druhý nejlepší čas kariéry na 5000m. Poté jsem odjel do svého druhého domova keňského Itenu, kde jsem strávil dva měsíce.

Přibliž nám prosím, jak vypadá tvůj tréninkový týden v Africe?

Tréninkový týden se skládá s 13 běžeckých fází. Pondělí až pátek dvoufáz, sobota dlouhý běh jen jednou (25-37km s Keňany) a neděle zase dvoufáz. K tomu přidávám 3-4x týdně 20-30minut posilování vlastní vahou, 3x týdně masáž a 1x týdně sauna a každý den večer ještě protahování. Naběhám okolo 200-210km týdně. Volný den 1x za měsíc.

Co se Ti v Keni líbí a čemu naopak nemůžeš přijít na chuť?

Keňa mi přirostla k srdci, rád se sem vracím. Dokonce tu mám i pronajatý dům na celý rok, takže si nemusím vozit pořád všechny věci. Je tu ideální prostředí pro trénink. Nadmořská výška 2400 m.n.m., krásné hliněné cesty, které šetří pohybový aparát. Profil není taky zrovna rovina, tak člověk hodně natrénuje. Lidé jsou tu příjemní a srdeční. Jediné, co bych vytkl, že občas neteče voda, tak si musím chodit načerpat do studny. :-D

Co tě v Africe nejvíce překvapilo? Je něco, co bys rád s sebou přenesl domů do České republiky?

Za ty roky, co sem jezdím, mě už nic nepřekvapuje a vše beru přirozeně. Každá země má svoje klady a zápory. Mám to rád v ČR i tady v Keni.

Jirko, máš něco speciálního, na co rád myslíš při trénování nebo závodění?

Myslím, že nic speciálního nemám. V tréninku držet předepsané časy. A v závodě držet se soupeřů a v lepším případě jím utéct. :-D

Popiš nám nějaký Tvůj hodně oblíbený běžecký trénink. Ať si uděláme představu, co Ti běžecky chutná?

V poslední době přicházím na chuť dlouhým běhům se skupinou Keňanů. Start bývá v sobotu okolo 6:00, buď z Itenu a nebo se jede v 5:30 pár km od Itenu na rovnější cesty, aby to bylo rychlejší. Délka je většinou mezi 25-35km a tempo 3:20-3:30km. I když se běží dost svižně, tak mi to většinou ani nepřijde, jednak je ráno ideální teplota (okolo 10 stupňů) a ve skupině je ten dlouhý běh mnohem psychicky méně náročný než, když ho běžím sám. A také běžet ve skupině s běžci s osobáky 2:08 na maraton a 59:50 na 1/2maraton Vám dodá velké sebevědomí do závodů, když občas i nějací odpadnou. :-D

Myslíš, že máš letos formu na to překonat rekord Keňana Kiptuma Maiya na Vokolo priglu, který je 43:05?

Uvidíme. Formu mám dobrou, ale vrchol je pro mě 29.9. maraton a pak si pojedu na týden odpočinout k moři, ale úplně se válet nebudu. Určitě chci pak podat na Vokolopriglu, co nejlepší výkon a zvítězit, nejlépe i ve svém nejlepším čase.

Jaký máš svůj životní sen? A přibliž nám nějaké své životní moudro, kterým se rád řídíš …

Nesni, udělej to. :-D

Děkuji za rozhovor.

Petr Božek


Oblíbený herec/herečka: Liam Neeson

Oblíbený sportovec: C. Ronaldo

Oblíbená písnička: Být stále mlád

Oblíbený film: 96 hodin

Úspěchy: Mistr ČR v maratonu 2013 a 2018, v 1/2maratonu 2018 a 2019 na 10km 2016 a 2018, v přespolním běhu 2016 a 2018, v běhu do vrchu 2012.

Země, kde jsem běhal: Keňa, Německo, Španělsko, Francie, Švýcarsko, Maroko, Rusko, Slovensko, Itálie, Holandsko, Rakousko, Irsko, Norsko, Finsko.

Osobní rekordy (5km, 10km, půlmaratón, maraton)

5km 14:27

10km 29:37

půlmaraton 1:03,23

maraton 2:16,55

Úvodní strana

Důležité odkazy

Děkujeme, že běháte s námi.

Váš Tým Saucony Vokolo priglu

další aktuality

Partneři

Závod je pořádán za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-Bystrc.

Kontakty

Ředitel závodu

Petr Božek
mobil: 724 870 607

Registrace běžců

Lukáš Berta
mobil: 608 167 070

Zázemí závodu

Ondřej Zikmund
mobil: 605 457 715

Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit z.s.

IČ: 228 46 425, DIČ: CZ 228 46 425
se sídlem Milady Horákové 890/20, Zábrdovice, 602 00 Brno zapsán v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka L 15252

2024 © Brněnský klub sportovních a běžeckých aktivit z.s. | Tvorba webových stránek | Běžecké boty a běžecké vybavení